Polaganje pločica u vlažnim prostorijama

Sve što morate znati 

U prostorijama s visokom vlagom, zidovi su izloženi vodi i parama - stalno ili povremeno. To su činjenice koje trebate uzeti u obzir prilikom polaganja pločica npr. u kupaonici.

Uobičajeno su takva područja i u kupaonicama, toaletima, praonicama rublja i kuhinjama. Drugim riječima: sva mjesta u stambenim zgradama koja imaju vodu i sanitarne instalacije.

Kao što već znate, vrlo je važno zaštititi takve zidove. Ukoliko ih pravilno ne izolirate prije polaganja pločica, može doći do štete koja će se teško popraviti. Na primjer, voda može prodrijeti u  strukturu zgrade, potičući rast plijesni i gljivica. To je vrlo opasno kod materijala osjetljivih na vlagu kao što je gips ploča ili drvo. Jednom namočeni materijali mogu izgubiti izolacijsku kvalitetu i stabilnost što može prouzročiti daljnju štetu.

Vodonepropusna zaštita

Kako bi izbjegli takve probleme prije nego što se dogode, ne prepuštajte ništa slučaju. Kada birate vodonepropusnu izolaciju za vlažne prostore uvijek razmotrite željenu razinu zaštite, naravno, ovisno o vlažnosti same podloge. Kod gore spomenutih slučajeva, vjerojatno biste dobro radili s kombinacijom trake za brtvljenje i mase za brtvljenje ispod pločica. Obje su brze i jednostavne za primjenu te zajedno čine odgovarajuću zaštitu protiv vode. Tekuća masa se temelji na disperziji sintetičkih smola. Nakon miješanja, nanesite ju u dva tanka sloja (oko 1.0 mm ukupno) čime se maksimizira izolacijski učinak i postiže ravna površina. Uvijek koristite četku kod primjene prvog sloja. Prije nanošenja drugog sloja pričekajte 90 minuta. Koristite traku za brtvljenje između dva sloja na kritičnim područjima dok je prvi sloj još uvijek svjež. Traka je vrlo fleksibilna i visoke vlačne čvrstoće. Osim toga, otporna je na starenje i lužine te učinkovita za brtvljenje i fugiranje između pločica. 

Zašto koristiti tekuću masu? Zato što:

 • idealna je za prostorije s visokom razinom vlage
 • vodonepropusna, osigurava nepropusni premaz kod nepravilnih oblika
 • jednostavnost kod izoliranja teže dostupnih mjesta kao što su zidni/podni spojevi, pipe, itd.
 • visoko fleksibilna, za lakše popunjavanje fuga
 • praktična, za jednostavne popravke oštećenog premaza
 • prianja na različite materijale kao što su mineralne baze, žbuka ili vlaknaste ploče, itd.
 • primjenjiva za prostore koji se puno koriste i gdje je puno ljudi

Budite sigurni - s visokokvalitetnim proizvodima

Mnogi izvođači radova i investitori iz prve ruke znaju da uobičajeno nije dobra ideja da se štedi na pogrešnim mjestima, pogotovo kada je riječ o izolaciji. Troškovi  koji nastaju od štete kasnije su još veći. Dokazana kvaliteta materijala za brtvljenje može biti korištena na fleksibilnim i krutim bazama, kao što su pregradne stijenke ili grijani podovi. Također ih možete koristiti za ispunjavanje pukotina na bazi. Njih karakterizira izvrsno prijanjanje i otpornost na učinke klorirane vode iz slavine i vapnenca. Kod odabira izolacije za vlažne prostore, budite sigurni da ste se upoznali s tehničkom dokumentacijom sistema. Vidjet ćete da potpuni kvalitetni sistem kombinira pažljivo izabrane proizvode s izvrsnom brtvljenom trakom, ljepilom i fugama. Plus: dolazi s jamstvom proizvođača i osigurava odgovarajuću zaštitu.

Što se smije, a što ne

Da bi si olakšali život, sljedeći put kada hidroizolirate vlažne prostorije, ovi Vam savjeti mogu biti od pomoći:
 
 • Temeljito pripremite podlogu. Ukoliko ne uklonite labave dijelove, mast i prašinu, može doći do otpadanja izolacije.
 • Obavezno nanesite izolaciju na suhu površinu - kako tekuća masa ne bi izgubila napetost i kako bi se izbjeglo dugo vrijeme sušenja.            
 • Nemojte razrijeđivati tekuću masu. Inače biste mogli smanjiti njezinu kvalitetu.                                           
 • Bolje nanijeti više, nego premalo izolacijskog materijala. Ako nema dovoljno mase za brtvljenje po kvadratnom metru, premaz može postati propustan.  
 • Koristite odgovarajuće trake i prirubnice kako biste zabrtvili kritična mjesta. Time ojačavate izolaciju i spriječavate ulazak vlage u bazu.                        
 • Nemojte zaboraviti pročitati upute proizvođača prije korištenja proizvoda.                                        
 • Spremite proizvod pod odgovarajućim uvjetima, npr. pod pravom temepraturom.

Sistemska rješenja i brošure proizvoda