Skip to Content

Tehnička rješenja

Silikon za kadu, tuš kabinu i kuhinju

Sanitarni silikon 

Blokira vlagu i nečistoću

Sanitarni Silikon: Higijenski, Estetski I Praktičan

Sanitarni silikon brtvi prostore između materijala radi zaštite spojeva. Ovaj sloj ne čini spojeve samo izdržljivijima i lijepima, već i lakšima za čišćenje.

Kupatilo u kojem je korišćen zaptivni silikon
Kupaonica u kojoj je korišten sanitarni silikon

Zašto Koristiti Sanitarni Silikon?

Kao i druga silikonska brtvila, sanitarni silikon služi u estetske, higijenske i strukturne svrhe. Ispunjavanje praznina, daje fugama čišći izgled dok ih štiti od oštećenja uzrokovanih vlagom, prljavštinom i plijesni. Kada nanesete silikon na kupaonsku keramiku (primjerice, kadu, tuš, umivaonik), stvarate vizualno ugodan prijelaz između površina koji se također lako čisti.

Sanitarni silikoni mogu biti transparentni ili u boji, a najčešće dolaze u kartušama koje omogućuju izravno ubrizgavanje proizvoda u spojeve.

hr ceresit silikoni slika proizvoda ceresit cs25 cartridge
Sanitarni silikon Ceresit CS25

Odabir Odgovarajućeg Sanitarnog Silikona

Prilikom odabira sanitarnog silikona morate biti sigurni da se može nanositi na materijale koje želite brtviti. Najčešće ćete raditi sa sljedećim površinama: keramičke pločice, staklo (ne ogledala), emajl.

Kako bi bio učinkovit u vlažnim područjima, sanitarni silikon također mora biti otporan na vlagu, plijesan i gljivice. Prilikom odabira također morate uzeti u obzir širinu fuga koje treba ispuniti, budući da su određeni sanitarni silikoni formulirani za različite širine.

ZAPAMTITE DA NE MOŽETE PREBOJATI VEĆINU SANITARNIH SILIKONA.

Budući da ostaje fleksibilan nakon stvrdnjavanja, proizvod kao što je Ceresit CS 25 sanitarni silikon dobra je opcija za brtvljenje spojeva u sanitarnim prostorima, te u trajno vlažnim prostorima (ali ne u bazenima). Sprječava pojavu plijesni i gljivica te prianja na većinu navedenih materijala, čak i bez temeljnog premaza. Možete ga koristiti u zatvorenom prostoru ili na otvorenom, no ne smije se koristiti za akvarije ili površine koje dolaze u dodir s hranom ili pitkom vodom.

Sanitarni silikon Ceresit CS 25 se nanosi kao 5. korak u sistemu ugradnje keramike u kupatilu
Sanitarni silikon Ceresit CS25za brtvljenje spojeva u kupaonicama

Kako Nanijeti Sanitarni Silikon

 1. Pripremite materijale. Osim sanitarnog silikona  CS 25, potrebna vam je ljepljiva traka, pištolj za kartuše,  alat za rezanje, lopatica ili sličan alat, guma, malo vode i sapun/deterdžent za pranje posuđa, rukavice i zaštitne naočale.
 2. Zaštite se. Nosite rukavice i zaštitne naočale i osigurajte odgovarajuću ventilaciju, posebno tijekom faze stvrdnjavanja.
 3. Pripremite spojeve i površine. Površine moraju biti čvrste, suhe i bez tvari koje mogu utjecati na prianjanje. Detalje pogledajte u tehničkom listu kako biste saznali trebate li nanijeti temeljni premaz. Rubove prekrijte samoljepljivom trakom. Ako brtvite dilatacijske spojeve, u slučaju dodatne ispune koristite dilatacijsku spužvicu.
 4. Pripremite kartušu.Odrežite vršak kartuše i na navoj postavite mlaznicu. Vršak mlaznice odrežite ukoso (otprilike pod kutom od 45 stupnjeva) ovisno o širini spojnice. Kartušu stavite u pištolj za kartuše.
 5. Nanošenje silikona. Ravnomjernim pritiskom ubrizgajte sanitarni silikon u spoj bez stvaranja šupljina. Upotrijebite odgovarajući alat kao što je lopatica i malo sapunice / deterdženta za pranje posuđa kako biste zagladili silikon unutar vremenskog okvira navedenog u tehničkom listu.
 6. Završni tretman. Uklonite ljepljivu traku prema uputama u tehničkom listu. Ako je potrebno, ponovno poravnajte silikon i odmah uklonite višak. Pročitajte tehnički list za informacije o uklanjanju proizvoda nakon stvrdnjavanja.

Povezani Proizvodi

 • Vodootporna fasadna boja: premaz u boji sa trajnom zaštitom
  Vodootporna fasadna boja: premaz u boji sa trajnom zaštitom

  Odabir prave fasadne perive boje uštedjet će vam vrijeme i izbjeći daljnje probleme. Čitajte dalje za detaljne informacije o zaštitnim svojstvima i kako koristiti silikonske, silikatne, akrilne ili elastomerne boje za obnovu oštećene žbuke. 

 • Izlivanje samonivelišuće mase
  Kako izravnati podove

  Poznavanje tehnika izravnavanja podova pomoći će vam pretvoriti nagnute, neravne ili grube površine u sigurne, lijepe i čvrste. 

 • Nanošenje prajmera četkom
  Temeljni premaz za zidove
 • Lijepljenje pločica - Priprema i postavljanje
  Lijepljenje pločica - Priprema i postavljanje

  Postavljanje pločica u kupaonici 

 • Hidroizolacija kupatila
  Hidroizolacija kupatila
 • Kupatilo obloženo mozaikom
  Postavljanje pločica sa epoksidnom fugom

  Epoksidni kit izbor je stručnjaka za premaze. Saznajte više o prednostima proizvoda i kako ga primijeniti za profesionalne, dugoročne rezultate. 

Imate Pitanja?

Rado ćemo vam pomoći oko bilo kakvih pitanja o našim proizvodima te vam pomoći oko pravih rješenja za vaš projekt.